Vreau să vin în ajutorul pasionaților de fotografie și a fotografilor aflați la început cu un sfat pe care mie nu mi l-a spus nimeni, a trebuit să dau cu capul pentru a invața lecția.
Poate că ești entuziast de noua achiziție – aparat, obiectiv – faci rapid niște poze și apoi le postezi, mândru de ce ai făcut. Comentariile răutacioase și apoi dezamăgirea și nervii vor apărea imediat. Nici chiar o fotografie foarte bună nu va mulțumi pe toată lumea. Trebuie să ai mare noroc ca cineva să iți comenteze fotografia într-un mod constructiv și civilizat.
O greșeală care poate apărea la început este îmbinarea pozelor de test cu o sedință foto. Separă-le, la inceput trebuie sa înveți tehnica, să cunoști bine aparatul, butoanele, setările etc. apoi să citești despre compoziție, lumina, estetică. E foarte greu sa faci 3 lucruri deodată din prima încercare: teste tehnice, exercițiu de compoziție și sedință foto în urma căreia să obții fotografii bune. În plus, fiecare tip de fotografie are anumite caracteristici.
În ultimii 15 de ani tehnica fotografică a avansat enorm de mult, metodele sunt destul de ușor de găsit pe net, cerințele și calitatea sunt acum foarte ridicate. De aceea, haterii vor avea mereu ceva de comentat.
Am folosit pentru exemplificare cel mai popular mod de fotografie, cel cu model. Am încercat(nu spun că este perfect ce am făcut) să arăt câteva tipuri de fotografie ce se pot obține în urma unei sedințe foto și ce diferențe există între ele, de la lumină, compoziție, păr, machiaj, accesorii, la posing, stare și prelucrare.
- Teste cu Canon EF 85mm la f:1.8 si Canon EF 35mm la f:2. Jpg din aparat, am vrut să văd cum distorsionează fața la distanța minimă de focalizare și diafragma cea mai deschisă.
2. Portret personal, într-o poziție rezemată pentru mai mult confort. I-am pus și un filtru care să îi placă 🙂
3. Portret business, am închis puțin rujul ca să aibă peste 18 ani :))
4. Poze tip model test. Era bine dacă aveam și alte unghiuri, lumini diferite, styling-uri diferite.
5. Fashion shot.
6. Imagine comercială – afiș pentru parfum. Am încadrat larg, fără să îi tai capul sau umerii, ca imaginea să poată fi folosită pe lat, pătrat sau dreptunghi. Machiajul este un smokey eyes realizat cu măiestrie de Lucia. Prelucrarea este mai avansată față de pozele de mai sus.
7. Imagine conceptual-artistică, categoria dark beauty. Machiajul este obținut prin modificarea celui precedent.
Consider că aceste fotografii sunt la fel de bune(am încercat să fie), pentru că fiecare și-a atins scopul propus. Desigur, o probă în modul auto nu va fi la fel de bună ca o fotografie care are mesaj și compoziție, dar ați prins ideea.
Propune-ți clar ce tip de fotografie vrei sa obții, caută, studiază, citește, comunică-le și celor implicați (model, make-up artist etc.) și vei avea rezultate mult mai reușite. Câteodată, o simplă reîncadrare și o schimbare de atitudine și poziție a modelului pot duce la obținerea unui alt tip de fotografie.
Model: Claudia – Mur Models
Make-up: Lucia Iacob
Lumină bună!