fbpx
Scroll Top

Trecerea de la amator la profesionist

Sau sfaturi de business pentru fotografii aflați la început.

Salut.
Tot ce scriu este din propria experiență, nu am pretenția că dețin adevărul universal, spun doar ce a funcționat pentru mine și poate veți găsi ceva folositor.

Sunt multe discuții despre fotografii amatori vs profesioniști, dar ideea se rezumă la bani: amatorii nu fac bani din fotografiile făcute, iar profesioniștii fac.

Să zicem că ai un aparat și câteva obiective, poți fotografia ce iți place, când ai chef, unde și cu cine dorești. Ai un hobby, poți merge în tabere foto, workshop-uri, să ai alți prieteni fotografi, să ieșiți să fotografiați împreună. Chiar poți face fotografie de un nivel foarte avansat, mai bună decât unii care fac bani din fotografie.

Si despre asta vreau să vă vorbesc, despre aceasta trecere de la hobby la fotografie plătită. Că poate te gândești să o faci.

Pe scurt, cum am făcut eu: nu spun că e calea ideală, că am fost eu un geniu, dar poate am avut noroc și oarecum a funcționat pentru că nu am avut niciodată alt job, am 37 ani acum și tot fac fotografie.

Am început cu fotografie artistică, am câștigat medalii și premii, dar am vazut că bani nu făceam; ori nu știam eu cum să vând fotografie artistică, ori nu o faceam suficient de bine. Așa că am început să fotografiez fete. Făceam ceva bani, dar nu suficient. Eram student.

Tot anul 2005 am fost asistentul unui fotograf de nuntă și am început să câștig mai mult.
În 2007 a trebuit să iau o decizie: fotografiam nunți, o fotografiasem pe Nicoleta Luciu, lumea era impresionată de asta și eram cunoscut în Craiova. Dar îmi doream să vin în București și să fac fotografie de studio.

Am avut de ales între a fi un fotograf(nu spun cel mai bun) foarte cunoscut din Craiova sau unul dintre fotografii din București. Am venit în București ca fotograf la o revistă de fitness, cu care aveam deja o colaborare. Cel mai mult m-a afectat că pierdusem toate relațiile și conexiunile pe care le aveam în Craiova și a trebuit să muncesc mult pentru a-mi face clienți și prieteni noi.

Și acesta este primul sfat din listă:

1. Fă-ți relații multe, devino o persoană cunoscută, unii clienți apelează la tine doar pentru că te cunosc, te plac și au încredere în tine. Sunt 2 cazuri:
A. ești la liceu sau student – mergi si fă practică la firme, ong-uri, voluntariat, înscrie-te în organizații de studenți. Orice ca să cunoști mulți oameni și ei să te cunoască pe tine.
B. Ai deja un job: dacă nu ai deja niște contacte, niște clienți stabili, va fi foarte greu să începi fotografia ca business, așa că sfatul meu este să nu renunți la job-ul actual încă – ci mai tarziu când deja câștigi niște bani din fotografie.

2. Trebuie să îți alegi ce tipuri de fotografie vrei să faci ca să fii plătit. Și există unele diferențe între fotografia de amator și cea plătită. Vorbeam înainte despre a fi un fotograf foarte cunoscut și a fi unul dintre fotografi. Devii foarte cunoscut când faci un singur tip de fotografie. La mine a funcționat să fac mai multe tipuri de fotografie. Nu sunt cunoscut pentru un anume tip. Și îți recomand să faci mai multe tipuri de fotografie.
Nu vei scăpa de fotografia de familie(în care includ nuntă, botez, maternitate, aniversare) – pentru că ți se va cere oricum. Acum este accesibil să înveți aceste tipuri de fotografie pentru că s-au dezvoltat foarte mult, există cursuri, workshop-uri, conferințe și bineînțeles youtube.

Hai să le luam la rând pe toate, și în funcție de obiectivele avute deja și tehnica folosită voi recomanda ce tip de fotografie se poate face.
– fotografie de peisaj → fotografie de locații, interioare, tururi foto, sau să ajuți cumva turismul dintr-o zonă.
– fotografie cu model feminin…din păcate o poți face numai dacă au nevoie de poze comerciale, portret business sau personal branding. Nu mai suntem in 2003 cand fetele aveau nevoie de poze ca să trimită pe mirc 🙂 . Sau poți încerca să fotografiezi modelele de la agenții. Se plătește puțin, avantajul va fi că atunci când discuți cu un designer vei ști ce modele să propui pentru shooting
– fotografie cu flori și insecte → fotografie de bijuterii, cu focus stacking eventual
– dacă iți place să gătești – clar fotografie cu mâncare
– pentru fotografii artistice nu am nicio recomandare, eu nu am reușit să monetizez, asta nu înseamnă că nu se poate face
– fotografie de stradă → fotografie de eveniment, când vor reveni evenimentele
– dacă ești foarte tehnic – fotografie comercială

Către orice domeniu te-ai îndrepta – mâncare, balet, karate, fitness etc. ajută foarte mult să ai cunoștințe, astfel încât fotografiile să respecte regulile din domeniul respectiv. Așa vei deveni cunoscut și apreciat.

3. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le faci ca fotograf profesionist, pe langă faptul de a deveni legal: site, acte, contabilitate, social media, cunoaștere de soft-uri. E greu să le faci pe toate, recomand să obții parteneriate, schimb de servicii, sau să plătești pe alții care să facă ce tu nu ai timp, nu îți place sau nu te pricepi.

4. Menține relații cu alți fotografi(mă refer la relații reale de prietenie, nu schimb de likes), vă puteți ajuta între voi, recomanda, mai ales dacă ești plecat sau ai o problemă de sănătate și ai un client care are nevoie de poze, e bine să ai un prieten fotograf în care să ai încredere.

5. Nu cumpăra aiurea! F64 are un marketing foarte bun, dar nu întotdeauna e nevoie să cumperi – au și serviciu de închiriere, sau poți închiria de la prietenii fotografi. Testează, împrumută, vorbește cu prietenii fotografi să vă luați scule care să se completeze: tu un 135mm cu 2, el un 20mm cu 1.4.

6. Următoarele sfaturi sunt despre clienți: ei nu folosesc același limbaj ca noi și atunci când ceva ți se pare ciudat, întreabă, cere mai multe detalii ca să nu ajungi la discuții aiurea despre un fleac. De exemplu clientul spune că niște imagini nu au detalii dar vrea să spună de fapt că mai trebuie contrast si sharpen 🙂

7. Ai grijă de clienții vechi, ajută-i când au nevoie, urmărește-i pe social media. Studiază afacerea lor și vezi dacă le poți face ceva nou, mai bine sau altfel.

8. Recomandările sunt cele mai importante, cere recomandări și recompensează-i pe cei care o fac.

9. Fă-ți site-ul pe o platformă cu storage și livrează în cloud-ul lor. Astfel vei avea și un back-up, iar clientul va putea accesa ușor imaginile din anii trecuți când își pierde laptop-ul.

10. Voi încheia cu încurajări, că poate vi s-a părut greu și mult: vreau să vă spun ce am învățat despre greșeli și emoții la weddcamp în 2019:
Poate vă e frică de greșeli. Cu toții greșim. Important e să înveți din ele și să te ridici cât mai repede.
Dacă ai emoții: un jucător de baschet foarte bun la antrenamente era emotiv iar în timpul meciului oficial greșea mult. Antrenorul i-a dezumflat puțin mingea și i-a dat-o să joace.
– “Coach, it doesn’t jump!
– Why?
– Because there is no pressure!”
Așadar, ca să jump, ca să lucrezi bine, trebuie să ai pressure, adică acele emoții. Asta înseamnă că îți pasă. Emoțiile vor trece odată ce începi să lucrezi.

Nu știu dacă e potrivit pentru tine să faci pasul către fotografie full time, asta va trebui să decizi singur. Dacă o faci, îți doresc succes! Poate mai mult decât atât, îți doresc să câștigi din tipul de fotografie care îți place, astfel încât să o faci cu multă pasiune. Dacă te-a ajutat măcar un punct din tot ce am scris, eu mă bucur că am putut să dau o mână de ajutor. 🙂

Leave a comment

error: