fbpx

Cum am început

       Au fost mai multe activități datorită cărora am ajuns într-un final să fac doar fotografie. Prima a fost fitness-ul, de fapt prin anul 1999 îi zicea tras de fiare sau pur și simplu sală. Crescusem în înălțime și eram slab. Tenisul, pe care îl practicam de mic, nu mă ajuta să pun niște kilograme, așa că în clasa a 11-a m-am dus la sală. Singura sursă de a afla despre exerciții și alimentație era revista Culturism&Fitness. Pentru perioada aceea de liceu și început de facultate, anii 1999-2003, țin să le mulțumesc mult celor 2 prieteni care m-au ajutat. Unul este Bolbo, administratorul de pe forum-ul revistei. Revista își făcuse site și forum, începeau site-urile să se dezvolte, youtube a fost lansat în 2005.
       Tot în liceu aveam în casă un aparat cu film Zenit cu obiectiv Helios 58mm f:2 și mă mai jucam cu el. Bineînțeles că mai mult stricam filmele. Prima dată când a trebuit să fac poze și să am o responsabilitate a fost grătarul de la majorat și a fost foarte amuzant iar pozele  au ieșit chiar ok.
       A 2-a persoană căreia vreau să îi mulțumesc este Marius Marcoci. Avea atunci o firmă de calculatoare, acum face fotografie.  Am învățat de la el multe chestii despre Photoshop și Microsoft Word. Îmi zicea mereu că “secretul e să fii leneș: dacă e să faci ceva de mai multe ori, trebuie să fie o modalitate prin care calculatorul să o facă  pentru tine”.
       Mi-am cumpărat primul aparat digital Kodak DC3800 prin 2002 și a început distracția. Mergeam deja din liceu la concursurile de culturism(ca spectator, bineînțeles) și acum era mult mai ușor să fotografiez competiții și fetele de la fitness. Așa am început – cu un aparat mic și cu părul mare (acum e invers). Mersul la sală, cititul revistei și concursurile m-au făcut să învăț anatomie. Acest lucru m-a ajutat foarte mult în fotografierea modelelor, a oamenilor în general.
Primul aparat digital
Primul selfie - cu Iulia Simon - Ianuarie 2003
       A urmat o perioadă cu mult photoshop și, cu ajutorul celor de la Fotoclub, am învățat ce înseamnă decența și că ce e mult strică. În galerie sunt exemple de așa nu. Sunt încercări din 2003-2004. Ca sfat pentru fotografii aflați la început – încercările și testele nu se postează; e bine să le faci, dar ține-le pentru tine. Oricum, doar faptul că puteam să elimin imperfecțiunile pielii și apoi să printez fotografiile pe hârtie foto, atrăgea fetele. Țin minte că îmi făcusem un calcul: trebuia să fotografiez cam 70 de fete ca să îmi pot cumpăra aparatul pe care îl aveau la revista. Aveam 14 🙂
       Ziceam mai sus de fotoclub…am fost membru al Fotoclubului Mircea Faria din Craiova în perioada 2003-2007. Aici am întâlnit oameni extraordinari cărora vreau să le mulțumesc: Cristi Bălă, Iulian Ionașcu, Mihai Moiceanu (FIAP) și mai ales domnului Victor Boldâr – EFIAP (acest titlu înseamnă “Have taken part with success in at least 30 international salons under FIAP Patronage in at least 20 different countries; Have obtained at least 250 acceptances with at least 50 different works in international salonse”). Domnul Boldâr este într-o lume mai bună acum, sunt foarte recunoscător că am putut cunoaște o legendă. Nu am cuvinte să spun cât m-a ajutat de mult activitatea de la fotoclub.
       Am participat la Saloane de artă fotografică și am obținut câteva medalii și premii. Desigur, acum competiția este mult mai ridicată, sunt imagini mai bune, dar atunci juriul așa a considerat.
       În 2004 am fotografiat-o pe Nicoleta Luciu. Era imaginea firmei Redis Nutritie (revista Culturism & Fitness aparține firmei) și aveau nevoie de poze noi. A fost prima dată când am folosit un dslr – Canon eos 10D, prima ședință foto cu o responsabiltate așa mare. Normal că mi-au tremurat chiloții! Nicoleta era la mare în Eforie Sud și am facut pozele acolo. Am avut noroc de acel loc langă lac pentru că soarele reflecta din apă și oferea acea lumină ca de studio. Am făcut niște poze și a 2-a zi la răsărit dar evident că nu a ieșit nimic spectaculos. De teama de a nu mă trezi la timp, nici nu mi-am luat cazare, am stat noaptea pe plajă.
      A avut apoi o colaborare cu agenția de modele din Craiova – Royal Models. Pentru studio nu prea existau tutoriale, workshop-uri, scheme de lumini. A trebuit sa dau cu capul de multe ori, să fac teste, ca să obțin rezultate ok.
      Și cam în același timp am avut colaborarea cu site-ul 25h care făcea poze în cluburi, la concerte și evenimente. A fost foarte aventuros și distractiv.
     În timpul acesta ajunsesem (cu greu) în anul 5 de facultate (Automatică și Calculatoare) și am putut să-mi organizez o expoziție fotografică în holul Universității din Craiova. Datorită colaborării cu 25h cunoscusem persoane care lucrau la diverse firme și am obținut sponsorizări pentru expoziție. În urma acesteia au aparut câteva articole în ziare și am fost invitat în 2 emisiuni la televiziunile locale.
     Am terminat facultatea într-un final (în poză arunc niște cursuri după ce luasem licența) și m-am mutat în București unde am continuat colaborarea cu revista și, mai târziu, cu One Models. Puteti vedea poze aici. Mi-a fost greu la început, mai ales că nu mai aveam acele cunoștințe din Craiova, știam deja că orașul e aglomerat, că, dacă vrei să te vezi cu un prieten, trebuie să îți faci programare, că poți să faci puține lucruri într-o zi din cauza traficului.
     Eram împreună cu Alina din 2005 și ne-am căsătorit în 2011. Îi mulțumesc că a fost alături de mine, că m-a susținut și că are încredere în mine.
     În continuare puteți vedea pe facebook ce am făcut și pe site ce tipuri de fotografie realizez acum.

Related Posts

error: