fbpx
Scroll Top

Încă am aparat Canon dslr

canon, fotograf
        Vreau să spun de la început că sunt de părere că o fotografie bună nu se face cu un aparat anume. O fotografie bună trebuie să aibă mesaj, compoziție, cromatică și tehnică. Un aparat bun te va ajuta doar la partea tehnică; pentru restul este nevoie de studiu, educație vizuală și muncă.
        Până prin anul 2015 pentru fotografii profesioniști existau doar două branduri: Canon și Nikon. Au început să apară aparatele mirrorless iar acum in 2019 bătălia este foarte aprigă.
        Motive pentru care eu folosesc Canon și voi folosi în continuare:
  • canon, dslr, fotografObișnuințaașa am început. În liceu încercam să învăț cum se foloseșse un aparat canon cu film. Când am avut primul digital slr(2004) – Eos 10D, mi-a plăcut că butoanele și funcțiile erau la fel ca la aparatul pe film. Au urmat EOS 20D, 40D, 5D, 5D mark 2, 1D mark 3, 6D și acum am 5D mark 4. De fiecare dată, într-o zi două, eram capabil să fac un job cu noul aparat.
  • Rezistența: aparatele sunt bine construite și rezistă în timp; cele din seria 1D sunt chiar tancuri: rezistă la ploaie, zăpadă, frig, noroi, praf; mi-au mai căzut, lovit, zgâriat și au mers ok în continuare. La 20D am schimbat 3 obturatoare în aproape 5ani. Pe primul l-am schimbat ca a picat pe la 135.000 iar apoi le-am schimbat pe la 120.000.  Canon are cam cea mai lungă istorie în realizarea obiectivelor; sunt calitative, au boken frumos, contrast, sharpness și acoperă toata gama.
  • Acumulatorii țin cam 1200 de cadre si față de cele replace rezistă la foarte multe încărcări.
  • Canon EOS 5d mark 4 este aparatul ideal pentru mine. Efectiv face de toate (fotografie de sport, studio și eveniment), nu vreau nimic în plus. Putea să fie și 5d3 dar wifi și touch screen deși par fițe, sunt foarte utile pentru clienți.
  • Culorile – am nevoie(mai ales pentru fotografia de produs) ca aparatul meu să redea culori naturale, normale. Nu vreau să aibă tentă de verde, roșu sau altă culoare. Dacă e să fotografiez în parc în luna februarie, nu vreau ca iarba să arate ca în luna mai. Canon are culori foarte ok.
  • Service de calitate. Pe net despre service-ul autorizat canon – Criss service nu se vorbește chiar de bine. Statistica înclină negativ deoarece restul fotografilor mulțumiți(mult mai mulți) nu scriu părțile bune pentru că dacă totul e ok iși văd de treabă și de clienți. Pentru mine un service de calitate este foarte important; sunt foarte mulțumit de serviciile Criss și o dată pe an, maxim la 2ani, îmi duc sculele la ‘revizie’. Dacă la capitolele obiective și aparate celelalte branduri se apropie, pe partea de service nu știu să aibă ceva decent.
        Schimbarea dacă e să o fac nu va fi din cauza modei. Chiar dacă alții își fac multă reclamă. Am nevoie să mă bazez pe aparat, să fiu sigur că nu mă lasă la greu. Nu merge treacă-meargă :
canon, dslr, fotograf
       Acum în februarie 2019 Canon a lansat noul EOS RP – MIRRORLESS. Îmi plac specificațiile, aștept să văd review-uri și cadre cu noile obiective….dar…pentru că acumulatorul ține 250 de cadre și că folosește carduri SDHC / SDXC UHS-II (îmi e frică să le țin în mână…dar să mă gandesc că am acolo material pentru client!) ca fotograf profesionist deocamdată voi folosi în continuare dslr.
error: